Aurirea cu mixtion

Despre poleirea cu mixtion se pot spune foarte multe dar, bineînțeles, cel mai bine și cel mai repede se învață privind pe cineva cum procedează. Totuși, nu foarte multe persoane au ocazia să vadă pe cineva lipind aurul, așa că voi scrie câteva lucruri.

În primul rând, există mai multe tipuri de mixtion: 1) pe bază de apă, 2) pe bază de alcool (acestea două au un timp scurt de uscare pentru că apa/alcoolul se evaporă repede și substanța sintetică din care sunt obținute devine lipicioasă) și, în cele din urmă, avem 3) mixtion pe bază de ulei. Pentru că uleiul are un timp îndelungat de uscare, i se adaugă un sicativ (o substanță care rolul de a grăbi uscarea, de obicei acetat de cobalt dar nu numai). În funcție de cantitatea de sicativ adăugată, timpul după care mixtionul devine numai bun pentru aurire poate sa difere. Cele mai comercializate tipuri sunt cel de 3ore și cel de 12 ore.

Acest timp menționat pe ambalaj este doar unul orientativ pentru că adevăratul timp de lipire depinde foarte mult de condițiile în care are loc poleirea (de exemplu: temperatura ridicată și umiditatea scăzută pot reduce acest timp, iar umiditatea crescută și temperatură scăzută pot să conducă la creșterea timpului de așteptare înainte de a lipi aurul).
Foarte multe persoane doresc să obțină un aur cât mai strălucitor. Cu toate că scopul nu este acela de a obține un aur oglindă, dacă totuși vă doriți un aur lipit frumos vă sugerez să aveți în vedere urmatoarele etape:

Pregătirea suprafeței de aurit.
Grundul trebuie șlefuit foarte bine. Ținând cont de metoda în care ați aplicat straturile de grund, dacă aveți denivelări mari, puteți începe de la un șmirghel de 320, sau poate și mai mic dar cu multă grijă pentru a nu zgâria (și mai rău) grundul. Apoi continuați cu șmirghel de 600, 800, 1000, 1200 și până pe la 2000, sau chiar mai mult. Vă tăiați bucăți mai mici de șmirghel și șlefuiți manual. Aveți grija că la un moment dat bucata de șmirghel se încarcă de grund și poate să zgârie luciul creat. Dacă se încarcă, îl puteti curăța cu un burete/șervețel sau îl puteți schimba cu unul nou (care la început poate să zgârie un pic mai mult, dar după o vreme se tocește. Daca vreti sa evitați zgârierea produsă de un șmirghel nou, îl puteți toci înainte de a-l utiliza, frecându-l puțin pe o altă bucată de aceeași granulație.) Puteți folosi și o mașină de șlefuit însă cu multă precauție pentru a nu zgâria suprafața.
Dupa șlefuirea cu smirghel, puteți folosi o bucată de șervețel/hârtie igienică mai aspră. Apăsați bine pe ea și se mai obține un luciu suplimentar.

Dacă vreți încă si mai mult luciu, folosiți o piatră de agată. Cu multă grijă începeți dintr-o parte a icoanei și folosiți mișcări ferme pentru a obține luciul. Aveți grijă ca urmele să fie uniforme, una lângă cealaltă, fără spații lăsate nelustruite pentru că acestea vor avea o strălucire mai putin intensă. Trebuie să aveți în vedere două aspecte: 1) dacă aveți un grund prea subțire (sub 1 mm grosime), la șlefuirea cu agata se va vedea structura pânzei care este lipită pe blat. 2) piatra de agată se tocește, uneori se poate chiar zgâria în urma frecării pe grund. Din acest motiv, aveți grijă în cazul în care vreti să folosiți agata la sclivisirea bolusului. Așa că poate fi o idee bună sa aveți o agată numai pt șlefuire sau să cumpărați de la magazinele de minerale, agate rulate. Unele sunt foarte utile pt șlefuit însă ele se comercializează numai pentru aspect și multe au zone cu zgârieturi.
Pentru a verifica daca mai aveți zgârieturi pe blat, puteți ține razant o lanternă cu led sau aplicați puțin praf de cărbune cu pensula, apoi îl întindeți bine, poate chiar și cu un șervețel. Orice zgârietură se va umple cu praf de cărbune iar restul blatului va rămâne curat. Unde observați o zgârietură puteti insista cu șmirghel de la ultimele granulații.

Izolarea grundului.
Grundul este foarte absorbant și din acest motiv el trebuie izolat înainte de aplicarea mixtionului. Se folosește o soluție de șelac diluat în alcool etilic. Concentrația șelacului poate să difere în funcție de preferințe cam de la 10% în sus, sau, dupa anumiți autori (daca citez bine din memorie) chiar până la o parte volum de fulgi de selac la două părți volum de alcool.
Vă sugerez să folosiți doar alcool etilic și nu tehnic. Alcoolul tehnic mai are și acel colorant în el. Personal folosesc doar alcool etilic de 96 de grade pentru că este natural, fără alte substanțe adăugate.
Șelacul poate fi decerat (este mai rafinat, decolorat și se obține un luciu mai strălucitor cu el). Șelacul mai închis la culoare este mai puțin rafinat, conține și unele impurități dar poate fi utilizat si el.
Dupa ce ați șlefuit grundul, vă sugerez să degresați bine cu alcool tehnic (folositi discuri din acelea pe care le folosesc fetele pentru demachiere, de preferat unele care lasă cât mai puține scame).
Apoi aplicati șelacul fie cu pensula, fie cu discuri de vată dar aveți grija la scame. Daca apar scame, le puteți lua cu un ac.
Se aplică mai multe straturi, până la obținerea unui luciu uniform. O pensulă cu păr natural poate fi mai utilă pentru că este mai moale și se dau straturile uniform. De asemenea, puteți alterna aplicarea șelacului: un strat pe verticală, unul pe orizontală, pentru a obține o suprafata acoperită complet și uniformă. Un nou strat de șelac se aplică numai după ce stratul precedent este uscat integral, altfel pot să apară dâre, sau sa se aplice inegal. In cazul în care a intervenit ceva la aplicarea șelacului și suprafața lucioasă a fost distrusă, luați un disc de vată, înmuiat în alcool și ștergeti bine tot șelacul, ar trebui sa se îndepărteze integral apoi o luați de la capăt.

Aplicarea mixtionului.
Încăperea trebuie sa fie curată, fără scame (deci nu aspirați/măturați în ziua respectivă pentru a nu pune scamele în mișcare) iar mixtionul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Luați cu grijă mixtion din sticlă. Dacă sticla este mai veche, pe margine apar niște particule de mixtion care seamănă cu un fel de gelatină și orice astfel de particulă va determina un semn pe aur. Din acest motiv, luati o pipetă/seringa și extrageți mixtion prin mijlocul gâtului sticlei. Dacă mixtionul este mai vechi, poate să apară o pojghiță deasupra, pe care la nevoie o puteți sparge și luați cu grijă mixtion de sub ea.
Câțiva mililitri, până în 3, sunt de ajuns pentru un A4.
Pentru a grăbi uscarea mixtionului și/sau pentru a-i crește fluiditatea, il puteți dilua cu esență de petrol. Anumiti pictori il diluează până cand este la fel de lichid ca apa. Probabil că până la părti egale de volum ar fi de ajuns, dar puteți experimenta. Sunt iconari care aplica mixtionul nediluat și așteaptă acele ore scrise pe ambalaj sau poate chiar mai multe, depinde de mediul ambiant.
Verificați încă o dată dacă nu aveți scame, apoi aplicați mixtionul cu o pensula lată, din păr natural. Evitați să reveniți acolo unde ați aplicat mixtionul pentru că riscați să vă apară pete. Iarăși, anumiti iconari aplică mixtionul direct cu degetul dar trebuie avută grijă pentru că sicativul poate avea potential alergen.
Cand aplicati mixtionul, dați într-o zonă și în interiorul conturului. Aici veți atinge cu degetul pentru a vedea dacă este timpul pentru a lipi aurul.

Lipirea aurului.
Timpul ideal de aurire poate fi destul de greu de estimat. Cateva indicii ar fi acestea:
– daca atingeți cu degetul o zonă de mixton din interiorul conturului și lăsați o amprentă, poate că este prea moale. Aurul lipit pe un mixtion prea moale va fi fără strălucire și se poate încreți când mixtionul se usucă.
– daca apăsați și nu simțiți nimic, nicio agățare la deget, poate că mixtionul s-a uscat prea tare și nu aveți cum să lipiti aurul. Aplicați un nou strat de mixtion peste cel deja existent însă aveți grijă la timpul de lipire.
– daca atingeți și degetul simte o ușoară agățare, iar la miscarea detetului pe mixtion se aude un scârțâit, atunci înseamnă ca timpul este optim grăbiti-va să lipiți aurul.

Nu atingeți mixtionul pe fondul icoanei pentru că vor rămâne urme.
Lipiți aurul (liber sau lipit) cu multă grijă. Încercați sa suprapuneți foițele de aur măcar un milimetru peste foițele vecine. Dupa lipirea integrală, apăsați ușor, uniform, cu o lavetă pentru ochelari. Apoi îndepărtați surplusul de aur cu o pensulă cu pămătuf moale. La îmbinări încercați să dați cu grijă pentru ca nu cumva în zonele unde nu ați apăsat bine și unde nu s-a lipit aurul, acesta să se ia.
Daca la lipire observați ca mixtionul începe sa se usuce, puteti sa îl aburiți putin (apropiati-vă și suflați ușor) iar apoi lipiți foița.
Daca sunt zone cu aur lipsă, aburiți puțin, în acest sens puteți folosi chiar și un pai pentru suc și apoi peticiți aurul.
Asteptați o vreme, poate până a doua zi, și încercati să șlefuiti cu o lavetă de ochelari. Dar aveți grijă să nu zgariați aurul.

Observati rezultatul, notați pașii, concluziile, observațiile și continuati.
Apoi indepartati aurul lipit in interiorul contului. Puteti folosi un bisturiu. Neîndepartarea aurului si pictarea peste el, poate duce în timp la exfolierea stratului de culoare.

Numai experienta vă va duce la experimente multumitoare.

Fiți bucuroși.