Pe teren

Găsirea unor pământuri din care să obțin pigmenți este o activitate interesantă dar care ocupă destul de mult timp. Am început cu zonele apropiate de casă pentru că îmi doresc să am și o paletă cu pigmenți locali, atât cât se poate. Pentru mine este ceva deosebit să știu că mai mulți pigmenți pe care îi pot folosi la anumite lucrări sunt preluați din zona unde locuim.

Cantitățile de pământuri pe care le aduc acasa sunt foarte mici, uneori doar câteva grame.

Nu îmi place să călătoresc dar, dacă sunt nevoit să ies, atunci mă bucur mult să mai caut niște soluri cu potențial. Mi se pare interesant cum poți cerceta straturile de pământ acolo unde există o groapă, un șanț, un mal surpat etc.

 

Un alt loc pe unde caut materiale pentru a obține pigmenți este prundul râului Prahova și malurile lui.

Să încep cu malurile. În primul rând încerc atât cât pot de mult să am grijă în astfel de locuri. Un pas greșit și risc să fiu acoperit de tone de piatră. In aceste maluri înalte nu găsesc prea multe surse bune (niște argile din loc în loc și unele pietre pe care s-au depus niște oxizi galbeni de fier), dar continui să le explorez. Din fericire sunt și maluri mai putin primejdioase iar acolo sunt un pic mai relaxat.

În prundul râului caut diferite pietre mai moi (mai ales pentru ocru galben), diferite argile și resturi de caramizi din lut ars.


Procedura de selcție este simplă: iau piatra și o frec pe o altă piatră. Dacă lasă un semn colorat, acesta este un prim indiciu că are mult pigment. Alteori sunt nevoit să o sparg si să o mărunțesc pentru a evalua mai bine potențialul ei. Pietrele tari care nu lasă niciun semn nici macar atunci când sunt mărunțite, nu sunt potrivite pentru pigmenți și, prin urmare, nu le iau.

Cineva se poate întreba de ce caut bucăți de cărămidă. În primul rând pentru că acest râu nu o oferă o varietate de culori. În al doilea rând pentru că înainte vreme cărămizile se obțineau doar prin arderea lutului roșu, prin urmare sunt naturale. În al treilea rând, aceste bucăți stau ani de zile în apă și sunt rostogolite la vale, timp în care devin mai moi, mai interesante. Și apoi, fiecare bucată este unică și va exista numai o cantitate extrem de redusă de pigment.