Pensule

Câteva cuvinte despre cele mai întâlnite tipuri de pensule.

      Pensule cu păr de samur sau zibelină

Sub denumirea de sable se pot găsi pensule nu doar din păr de samur ci și din păr de jder, hermină, nevăstuică, kolinsky (nevăstuică siberiană). Unele pensule poartă denumirea de sabeline și sunt făcute din păr de veveriță amestecat cu păr alb de bou, capră sau de la alte animale. Cele mai fine sunt obținute din fire de kolinsky recolatate de la masculi în timpul iernii . Dar, în practică, aceste fire sunt amestecate și de la masculi și de la femele. Proprietatea lor cea mai dorită este aceea că firele pensulei se strâng într-un vârf extrem de fin care asigură o precizie deosebită în timpul pictării.

     Pensule din păr de veveriță

Acestea sunt printre cele mai accesibile dar se tocesc destul de repede. Mulți iconari le preferă pe cele cu mâner de bambus, care sunt lucrate manual de către meșteri chinezi. Au o precizie deosebită mai ales la început, dar pe măsura utilizării lor, performanțele scad.

      Pensule din păr de porc

   Pentru acest tip de pensule se folosește părul de pe ceafa porcilor domestici sau a celor mistreți. Se folosește mai ales părul de pe ceafă pentru că este lung și elastic. Vârfurile trebuie să fie cât mai despicate, dacă nu au aceste despicări înseamnă că firele au fost tăiate și, prin urmare, retenția culorii este diminuată. Pensulele ieftine au toate firele egale și nicio despicare.

   Aceste pensule sunt folosite mai puțin la pictarea icoanelor pe suporturi de lemn. Totuși, ele pot fi întrebuințate în aplicarea diferitelor substanțe pe spatele icoanei. Anumiți iconari le folosesc pentru a obține un efect vibrat când pictează primul strat al proplasmei mai ales la icoanele mari.

      Pensule din păr sintetic

   Cel mai adesea, firele sintetice sunt obținute din nylon și din poliester, fapt ce le face mai accesibile ca preț față de cele cu păr natural.
Cu toate că știința a avansat foarte mult, și cu toate că astăzi există foarte multe pensule foarte bune, totuși, pensulele sintetice nu rețin la fel de multă culoare precum cele cu fire naturale.

 

   O pensulă proastă va strica o pictură, iar o pensulă bună nu va picta singură.

   Orice pensulă solicită o îngrijire deosebită pentru a rezista cât mai mult timp, poate chiar și ani de zile. Chiar și o pensulă de cea mai bună calitate poate fi distrusă ușor printr-o întrebuințare necorespunzătoare sau neglijentă. Dar, o pensulă de calitate inferioară nu va deveni bună indiferent cât de bine va fi întreținută.

   O pensulă este formată din mâner, manșon și pămătuf. Fiecare producător atribuie diferite numere de identificare pensulelor pe care le realizează. De obicei, numerele pensulelor au legătură cu diametrul manșonului, cu lățimea acestuia sau cu lungimea firelor de păr.

   La finalul procesului de producție, vârfurile pensulelor noi sunt introduse fie în gumă arabică, fie într-un lipici solubil care are rolul de a le face să își păstreze forma până când ajung la noi. Înainte de prima utilizare, pensulele se spală în apă caldă pentru a înmuia și elimina acel lipici. Practic, se introduce pensula în recipientul cu apă și se agită câteva zeci de secunde fără a se atinge pereții vasului.

   Părul pensulelor nu se atinge cu mâna niciodată, indiferent cât de curați am crede noi că suntem. O mică pată de grăsime de pe degete poate strica o pictură.

   Pensulele nu se lasă niciodată în borcanul cu apă deoarece apa va ajunge la mâner, care este de obicei din lemn acoperit cu un strat de vopsea. Dacă pensula este lăsată în borcan, apa va pătrunde în mâner, acesta se va dilata și mânerul se va coji, sau chiar se va crăpa. Întotdeauna spălăm bine pensulele și le lăsăm la uscat întinse pe masă. După se se usucă, le putem păstra într-o cană sau orice alt recipient dar numai cu părul în sus.

   Orice pensulă merită atenția noastră, dar pensulele din păr natural merită o atenție sporită nu doar pentru că sunt foarte scumpe, ci mai ales pentru că acestea pot realiza lucruri deosebite pe care pensulele sintetice nu le pot face, cum ar fi reținerea lichidului pentru o perioadă mai îndelungată sau o precizie deosebită.

   Ca regulă generală, o pensulă nu se tunde niciodată. De ce? Pentru că fiecare fir de păr are vârful foarte subțire și pe măsură ce ne apropiem de mâner, firul se îngroașă. Această formă conică îi dă precizie în timpul utilizării. Tăierea vârfului pensulei corespunde tocmai cu tăierea vârfurilor celor mai subțiri.

   Uneori se întâmplă ca un fir de păr, sau câteva, să iasă în evidență și să fie nevoie să le tăiem dar trebuie să fim cu cea mai mare atenție.

   O pensulă ale cărei fire de păr stau depărtate sau despărțite în grupuri ne spune fie că avem o pensulă de calitate inferioară, fie că la un moment dat cineva a uitat să o spele cum ar fi trebuit. Depinde de pensulă dar depinde mult și de modul în care a fost folosită.

   În general, o pensulă bună se poate testa prin introducerea în apă, înmuierea bine și apoi scoaterea bruscă din apă. Dacă firele se strâng într-un singur vârf extrem de subțire, atunci pensula este de calitate.

   În cazul picturii, după fiecare utilizare o pensulă se spală în apă. Periodic  se spală cu săpun și apă călduță. Dacă anumiți pigmenți persistă, se pot spăla cu puțin alcool tehnic. Anumiți pigmenți sunt mai puternici și colorează firele de păr, dar câtă vreme nu a rămas pigment la cotor, atunci pensula poate fi folosită fără probleme.