Umezirea grundului

 

Adeseori când aplic primul strat de culoare apare o problemă legată de suprapunerile de pensulație. Am observat că acest lucru apare mai ales datorită faptului că pictez pe un grund foarte absorbant.
Primele straturi de culoare au puțină emulsie în ele și multă apă. Dacă aș folosi doar emulsie și aș aplica foarte multe straturi, probabil că la ultima lumină ar fi ca și cum aș picta pe săpun (vreau să spun că suprafața ar fi prea grasă, lucioasă, nepotrivită).

M-a inspirat ceva din tehnica acuarelei, mai exact acea metoda de a picta ud pe ud (wet on wet). Bineînțeles că nu am cum să pictez pe o baltă, dar mi-am adus aminte că rușii au o tehnică în care folosesc culorile foarte lichide. Și atunci mi-am zis: „cum ar fi să aplic un strat/câteva straturi de apă înainte de a picta?”

Mai exact, înainte de a picta un veșmânt/chip cu transparențe, aplic un strat (sau mai multe, după caz) de apă curată. Folosesc o pensulă lată, aștept să fie absorbită integral și apoi încep să aplic straturile mele de culoare.

Am observat că în acest fel pot să obțin fonduri mult mai plăcute, fără acele dâre create de suprapunerile de pensulație.

Recapitulând:

– vreau fonduri vibrate și fără dâre;
– aplic apă curată pe zona unde voi picta acele fonduri;
– aplic imediat straturile de culoare;
– folosesc o culoare diluată, cu puțină emulsie în ea, cât să se fixeza pigmentul.Voi adăuga mai multă emulsie în straturile următoare;
– dacă observ la final că icoana are zone mate, voi aplica un strat-două de emulsie diluată pe toată icoana;
– umezirea aceasta nu este bună dacă termini icoana într-o zi și o vernisezi a doua zi.