Emulsia
Pigmenții pe care îi folosesc la icoane sunt pulberi colorate, naturale și/sau sintetice, care au nevoie de un lichid (numit medium) pentru a-i fixa pe grundul icoanei. Practic, mediumul face mai ușoară aplicarea culorii, fixează bine particulele de pigment pe suport și îmbunătățește anumite calități ale pigmenților.
Ca idee, dacă aș amesteca pigmenții cu un medium acrilic, aș obține culori acrilice, dacă aș folosi gumă arabică, aș obține acuarele, iar dacă aș folosi ulei, aș obține culori de ulei.
Emulsia pe care o folosesc la pictarea icoanelor este un amestec format din gălbenușul de ou, apă și puțin oțet. Fără a intra în prea multe detalii, voi spune totuși că în această emulsie se folosește gălbenușul de la ou (eu folosesc doar ouă de la găină dar cred că pot fi utilizate și alte tipuri de ouă). Elementul care dă stabilitate emulsiei este lecitina, această substanță grasă care acționează pe post de emulgator, adică împiedică separarea gălbenușului de apă.
Dacă o folosesc pe toată în aceeași zi sau în două-trei zile, pot să amestec doar gălbenușul și apa, dar dacă o voi folosi mai multe zile, atunci neapărat adaug oțet pentru rolul său conservant.
Pentru cine nu a mai făcut emulsie și nici nu are experiență prin bucătărie, poate să pară ceva complicat dar cu puțin exercițiu se poate obține un rezultat mulțumitor.
Cum prepar emulsia?
1. Sparg oul.
2. Separ gălbenușul de albuș.
3. Iau cu grijă gălbenușul și fie îl spăl, fie îi pun pe un șervețel și îl tot mișc până când nu mai are niciun pic de albuș pe el.
4. Sparg gălbenușul și îl pun într-un pahar.
5. Măsor cantitatea de gălbenuș (cel mai adesea aproximez).
6. Adaug apă și oțet. Cât gălbenuș am, tot atâta lichid adaug. Am două variante, cu sau fără oțet. Dacă nu adaug oțet, atunci am 1 parte de gălbenuș la 1 parte de apă. De exemplu, la 15 ml de gălbenuș adaug 15ml de apă. Dacă adaug oțet, atunci rețeta mea de emulsie presupune amestecul a 3 părți de gălbenuș, 2 părți apă și 1 parte de oțet. De exemplu, la fiecare 15 ml de gălbenuș adaug 10ml de apă și 5ml de oțet.
7. Amestec bine apoi păstrez la frigider emulsia rezultată.
8. O folosesc atât cât am nevoie, nici prea multă, nici prea puțină. Primele straturi de culoare pe care le aplic au mai puțină emulsie, iar ultimele au ceva mai multă.
Inevitabil, apar câteva întrebări la care am răspuns mai jos.
Ce fel de ouă folosesc?
Bineînțeles, ouă de casă. Dar dacă nu am din acestea, folosesc ouă din comerț, de preferat ouă de la găini crescute la sol.
Cum sparg oul?
Aproape de fiecare dată îl sparg de marginea unei căni dar pot folosi orice altceva.
Cum separ gălbenușul de albuș?
Prima variantă. După ce sparg oul, las albușul să se scurgă în cană iar gălbenușul rămâne într-o jumătate de coajă. Apoi îl răstorn pe un servețel și îl rostogolesc până când albușul este absorbit de către hârtie. După aceasta fie extrag gălbenușul cu o seringă, fie îl sparg deasupra vasului unde voi prepara emulsia.
A doua variantă. Sparg oul deasupra chiuvetei, păstrez gălbenușul în mână, dau drumul la apă și încerc să spăl gălbenușul de albuș. Jetul de apă trebuie să nu fie prea puternic pentru a nu sparge membrana gălbenușului. Apoi îl sparg deasupra vasului unde vreau să pregătesc emulsia.
Cu ce măsor cantitățile?
Cel mai adesea folosesc o seringă, dar în lipsa ei folosesc un vas transparent și aproximez cantitățile.
Cât gălbenuș și câtă apă?
Totul depinde în primul rând de scop dar și de tipul de ou folosit. Ca regulă generală, încerc să amestec o parte de gălbenuș la o parte de apă. Dacă oul este de țară, poate că are nevoie de puțin mai multă apă, iar dacă este de la o fermă, probabil că 1:1 este o proporție sigură.
Ce fel de apă folosesc?
Depinde de situație: apă distilată, apă demineralizată, apă fiartă și răcită sau apă de izvor.
În ce caz adaug oțet?
Oțetul are un rol conservant, prin urmare își are rostul doar dacă doresc să folosesc emulsia mai multe zile. Dacă am ocazia de a folosi emulsie proaspătă, nu adaug oțet. Trebuie să menționez faptul că unii pigmenți sunt afectați de prezența oțetului, așa cum ar fi azuritul, malachitul, lapis lazuli, realgarul și alții.
Ce fel de oțet folosesc?
Întodeauna folosesc un oțet simplu, fără alte adaosuri sau coloranți.
Cât oțet adaug?
Până la o treime din cantitatea apei.
3 părți de gălbenuș, 2 părți apă și 1 parte de oțet.
Un exemplu: 15ml gălbenuș:10ml apă:5ml de oțet.
Cum depozitez emulsia?
Întotdeauna păstrez emulsia în frigider, într-un vas cu capac. Ori de câte ori am nevoie de emulsie, îmi iau cu o seringă din acest vas.