Spatele blatului

Dar cum rămâne cu spatele blatului?

Chiar dacă nu se vede, spatele blatului nu trebuie ignorat pentru că este sensibil la acțiunea mai multor factori din mediul înconjurător, printre care amintesc de variațiile de umiditate și de acțiunea insectelor xilofage (care mănâncă lemnul). Cu cât este izolat mai bine, cu atât icoana va rezista mai mulți ani.

Cum prepar eu spatele unei icoane?

1. Șmirgheluiesc muchiile. Îmi place să cred că icoanele pe care le pictez mai sunt ținute și în mână, nu doar pe perete, prin urmare vreau ca beneficiarul lor să nu se taie sau să îi intre vreo așchie în deget.

2. Aplic două-trei straturi de baiț pe bază de apă. Folosesc baiț sub forma de granule pe care le dizolv în apă ( 5% concentrația). Pentru a mă asigura că nu se dilată doar spatele, am grijă să umezesc ușor și fața blatului. Aștept să se usuce baițul cel puțin o zi, dar de preferat mai multe. Când se usucă, baițul arată ca în imaginea de mai jos.

3. Apoi pregătesc un amestec realizat din 2 părți de colofoniu, 3 părți de ceară și 5 părți de terebentină (părți de greutate). Dacă îl prepar în ziua izolării blatului, îl aplic fierbinte, iar dacă îl am deja preparat, fie îl încălzesc, fie îl aplic ca o pastă. În imaginea următoare avem puțin amestesc deja preparat.

4. Aplic ceara peste tot, cât mai bine. De obicei o întind cu o pensulă aspră. Pentru a mă asigura că va intra cât mai în profunzime, folosesc un pistol cu aer cald.

5. Pentru că adeseori aplic mai multă ceară decât este nevoie, excesul rămâne la suprafața lemnului ( în imaginea următoare, excesul se poate vedea pe pană). Cu toate acestea, anumite zone absorb toată ceara și suprafața rămâne mată (partea din stânga).

Pentru a mă asigura că spatele este izolat uniform, folosesc o bucată de lână  pentru a întinde ceara încălzită.

6. Dacă și acum a mai rămas ceară în exces, folosesc șervețele de hârtie.

7. După ce am aplicat peste tot ceara fierbinte, am eliminat surplusul și am obținut o suprafață (aproape) uniformă, aplic un strat sau mai multe de șelac (depinde de situație). Folosesc o concentrație slabă de șelac standard, sub 10%. Fulgii îi dizolv doar în alcool etilic de origine agricolă.

Suprafața spatelui după aplicarea stratului de ceară.

8. Folosesc un disc de vată pe care torn puțină soluție.

9. Imediat după aplicare, soluția de șelac strălucește dar în câteva secunde se usucă.

10. La final încerc să obțin un luciu frumos.