Cărți legate de iconografie

Fiecare persoană este specială în felul ei. Ceea ce este interesant pentru cineva poate fi plictisitor pentru altcineva. O informație utilă pentru o persoană poate fi obositoare pentru altă persoană. Din acest motiv nu pot recomanda la întâmplare o carte însă vă pot arăta câteva cărți pe care eu le găsesc interesante și utile pentru mine.

Icoana în tradiția ortodoxă, Stephane Bigham, Oradea, Editura Theosis, 2016
ISBN: 978-606-927-656-3

O carte deosebit de interesantă. La început avem două părți în care Părintele Stephane ne vorbește despre iconografia ortodoxă iar în partea a treia avem redate pe scurt viețile unor sfinți care au fost iconari sau care au mărturisit pentru sfintele icoane în perioada iconoclastă. Din câte știu, este prima carte tradusă în limba română care prezintă informații despre acești sfinți mai puțin cunoscuți la noi.
Cartea se poate comanda de aici, Editura Theosis.

Viețile Sfinților iconari, Diac. Dan Cozea, Bucureşti, Editura Cuvântul Vieţii, 2018
ISBN: 978-973-7866-67-7

O carte foarte frumoasă, scrisă cu mult drag și care este foarte ușor de citit.
Prezintă viețile mai multor sfinți iconari din toate timpurile.
Cartea poate fi cumpărată de aici.

TECHNIQUES OF ICON AND WALL PAINTING: Egg Tempera, Fresco, Secco, Aidan Hart, Editura Gracewing, 2011
ISBN: ‎ 978-0852442159

Una dintre cele mai complexe cărți pe care le-am citit până acum. Nu doar că face referire la toate tehnicile: tempera cu ou, frescă, secco, dar are imagini sugestive pentru toți pașii de lucru.
Ca iconar, cele mai importante părți ale cărți sunt cele legate de realizarea schițelor, alegerea și realizarea blatului, grunduirea, aurirea pictarea, vernisarea și păstrarea icoanei.

Cartea fi cumparată de aici.

Alte cărți: